Κατασκευή Ιστοσελίδων από 200€ μόνο!

TopSearch Logo

Ομοιότητες και Διαφορές του UI και UX Σχεδιασμού

Οι όροι UI (user interface) και UX (user experience) είναι δυο όροι που ακούμε συχνά στην κατασκευή ιστοσελίδων. Αυτοί οι όροι είναι δυο πράγματα εντελώς διαφορετικά, που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Για αυτό πολλοί, κυρίως αρχάριοι στον σχεδιασμό, δεν κατανοούν εύκολα τις διαφορές τους και τα συγχωνεύουν.

Σας ενδιαφέρει να γίνετε UI ή UX σχεδιαστές, ή απλά θέλετε να ενισχύσετε τις γνώσεις σας πάνω στον σχεδιασμό; Αν ναι, το παρόν άρθρο είναι ένας ιδανικός οδηγός για εσάς. Θα κατανοήσετε τι είναι ο UX και ο UI σχεδιασμός και ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ τους.

Ομοιότητες και Διαφορές του UI και UX Σχεδιασμού

Τι είναι ο UX και UI σχεδιασμός;

Πριν αναλύσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές του UX και UI σχεδιασμού, καλό είναι να διευκρινίσουμε τι είναι το καθένα.

UX σχεδιασμός

Ο UX (user experience) σχεδιασμός στοχεύει στην εμπειρία του χρήστη. Έχει να κάνει, ουσιαστικά, με το πόσο καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών τα διαδραστικά στοιχεία με τα οποία αλληλεπιδρούν. Για παράδειγμα φέρτε στο μυαλό σας τι θα γίνει αν πατήσετε κλικ σε μια ιστοσελίδα. Η πλοήγηση θα είναι ομαλή; Θα πέφτετε πάνω σε εμπόδια που δυσκολεύουν την πλοήγησή σας; Αυτό, λοιπόν, έχει να κάνει με την εμπειρία χρήσης (UX). O UX σχεδιασμός, δηλαδή, στοχεύει στο να την κάνει ακόμα καλύτερη. Αν δεν είναι ευχάριστη η πλοήγηση, τότε οι χρήστες εγκαταλείπουν.

Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, το UX είναι απαραίτητο για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας. Χρειάζεται άριστες σχεδιαστικές γνώσεις, ώστε να γίνει σωστά ο σχεδιασμός. Για αυτό και οι UX σχεδιαστές, πριν ξεκινήσουν τον σχεδιασμό, έρχονται σε επαφή με τους υπεύθυνους της επιχείρησης, ώστε αρχικά να κατανοήσουν τις ανάγκες του κοινού-στόχου. Έπειτα, μέσα από έρευνες, στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη κατανόηση των προσδοκιών των χρηστών. Ωστόσο, και μετά τον σχεδιασμό, ο UX σχεδιαστής κάνει βελτιώσεις για να εξασφαλίσει ακόμα καλύτερη και ομαλή εμπειρία χρήσης.

UI σχεδιασμός

Ο UI σχεδιασμός (user interface) ακολουθεί στη σειρά τον UX σχεδιασμό και διαφέρει σε αρκετά σημεία από αυτόν. Ουσιαστικά, ο UI σχεδιασμός στοχεύει στην αισθητική του σχεδιασμού και στην διεπαφή με τον χρήστη. Οι UI σχεδιαστές δίνουν βάση στα στοιχεία της οπτικής διεπαφής, όπως χρώματα, γραμματοσειρές, σχεδιασμός, CTA κουμπιά και άλλα. Φροντίζουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να εκπέμπουν δημιουργικότητα και φαντασία, ώστε να είναι πιο ελκυστικά.

Επίσης, ο UI σχεδιαστής φροντίζει αυτά τα στοιχεία να είναι πλήρως κατανοητά από τους χρήστες και να συμβάλλουν στην ομαλή πλοήγησή τους. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα μπορεί να καταλάβει ότι οι τρεις οριζόντιες γραμμές τον οδηγούν στο μενού. Έτσι, εν ολίγοις, ο UI σχεδιασμός βοηθάει στη διαισθητική πλοήγηση του χρήστη μέσα σε μια ιστοσελίδα.

Ομοιότητες και διαφορές του UX και UI σχεδιασμού

Ο UX και UI σχεδιασμός ναι μεν έχουν ευδιάκριτες διαφορές, ωστόσο, έχουν και κάποιες ομοιότητες. Λόγω αυτών, άλλωστε, πολλοί τα θεωρούν δυο ίδια πράγματα.

Ας δούμε, λοιπόν, τις ομοιότητες του UX και UI σχεδιασμού!

Ομοιότητες

  • Βασικό κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι στοχεύουν σε ό,τι έχει να κάνει με την πλοήγηση του χρήστη. Είτε αυτό είναι η αλληλεπίδραση, οι διεπαφές, ο σχεδιασμός εφαρμογών είτε οτιδήποτε άλλο.
  • Οι UX και UI σχεδιαστές συνεργάζονται στενά. Ο ένας έχει να κάνει με τη διαπεφή χρήστη και ο άλλος με την εμπειρία. Όπως προαναφέραμε, τη δουλειά ξεκινάει ο UX σχεδιαστής. Μέχρι αυτός να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που στοχεύει στην εμπειρία του χρήστη, ο UI σχεδιαστής δεν μπορεί ολοκληρώσει τη δική του δουλειά.
  • Ο UX και UI σχεδιασμός εκτελούν τον ίδιο σκοπό. Είναι απαραίτητα για τη δημιουργία εφαρμογών σε κινητά, σχεδιασμό ιστοσελίδων και άλλα πολλά.

Διαφορές

  • Ο UI σχεδιασμός επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με ιστοσελίδες και εφαρμογές κινητών. Αντίθετα, ο UX σχεδιασμός στοχεύει στη συνολική εμπειρία του χρήστη μέσα σε αυτά.
  • Ο UI σχεδιασμός καθορίζει την εμφάνιση μιας ιστοσελίδας ή μιας εφαρμογής. Ο UX σχεδιασμός στοχεύει στο πως θα κάνει καλύτερη την εμπειρία χρήσης σε αυτά.
  • Ο UI σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της οθόνης. Ο UX σχεδιασμός στοχεύει στη δοκιμή των χρηστών σε αυτά και στην μετέπειτα τροποποίησή τους για την βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.
Διαφορές UX and UI design

Κάντε αρμονική την πλοήγηση στην ιστοσελίδα σας

Σίγουρα τώρα θα καταλάβατε τις ομοιότητες και τις διαφορές του UX και UI σχεδιασμού. Μήπως τώρα να κοιτούσατε ξανά την ιστοσελίδα σας για να την βελτιώσετε στα σημεία που χρειάζεται;

Αν παρατηρήσατε ότι η ιστοσελίδα σας χρειάζεται βελτίωση ή αν ψάχνετε επαγγελματίες web developers που θα αναλάβουν την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, είμαστε εδώ για εσάς! Στην TopSearch εργαζόμαστε με αφοσίωση για να σας φέρνουμε πάντα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατασκευής. Εμπιστευτείτε μας την κατασκευή της ιστοσελίδας ή του e-shop σας και κερδίστε τις εντυπώσεις!

Επικοινωνήστε μαζί μας αν χρειάζεστε βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα στο blog.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Γράφει ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος δραστηριοποιείται στο χώρο του web design. Ως έμπειρος designer ασχολείται με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων, την υπόδειξη αλλαγών στον σχεδιασμό ιστοσελίδων αλλά και τον σχεδιασμό λογότυπου νέων επιχειρήσεων. Ασχολείται επίσης με θέματα που αφορούν τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και την επιδιόρθωση θεμάτων αλλά και την διαχείρηση των social media. Τέλος, δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες στο Google Ads, για την άμεση διαφήμιση ιστοσελίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Start with an Idea
Σχετικά με την TopSearch

Η TopSearch, με χρόνια εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων, προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Share This Post
Έχετε κάποια απορία;
698 390 6304

Βοηθάμε επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν στο ανταγωνιστικό χώρο του διαδικτύου.

Αύξηση επισκεψιμότητας σε 6 εβδομάδες!
+ 0 %
Σε 3-12 μήνες στην πρώτη σελίδα της Google
0 %
Αύξηση πωλήσεων σε 12 μήνες!
0 %
Αύξηση επισκεψιμότητας με UX/UI Design
+ 0 %

Οι συνεργασίες αρχίζουν με την επικοινωνία

698 390 6304
sales@topsearch.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί ΑΠΟΔΟΧΗ, συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies.