Κατασκευή Ιστοσελίδων από 200€ μόνο!

TopSearch Logo

10 Κορυφαίες eCommerce Τάσεις Κατασκευής EShop για το 2022

10 Κορυφαίες E-Commerce Τάσεις Κατασκευής E-Shop για το 2022
10 Κορυφαίες eCommerce Τάσεις για το 2022

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ιδίως από τα lockdowns και μετά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η στροφή του μεγαλύτερου μέρους των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η στροφή αυτή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο δημιούργησε νέες απαιτήσεις και προσδοκίες στους καταναλωτές.

Παρακολουθώντας τα νέα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, επισημαίνουμε τις αλλαγές που προκύπτουν και καταγράφουμε τις νέες τάσεις που επιφυλάσσουν στη σχεδίαση eCommerce ιστοσελίδων για το 2022.

Μπορείτε να βελτιώσετε και να αναβαθμίσετε τη δική σας ιστοσελίδα, κάνοντάς τη πιο προσιτή στο καταναλωτικό σας κοινό, παρακολουθώντας τις αλλαγές σχεδίων και στρατηγικών άλλων πιο ενημερωμένων ιστοσελίδων.

Ανερχόμενες Τάσεις για eCommerce Ιστοσελίδες

1. Αγόρασε Τώρα, Πλήρωσε Αργότερα (BNPL)

Το 2021 το 35% των εμπόρων ανέφεραν ότι επέκτειναν τις επιλογές digital πληρωμών. Για το 2022 το ποσοστό αυτό των εμπόρων, που αναμένει να δεχθεί περισσότερες επιλογές digital πληρωμών, θα ανέλθει στο 51%.

Οι νέοι αγοραστές προτιμούν τον νέο τρόπο πληρωμής (BNPL). Με στατιστικά στοιχεία, το 40% της Γενιάς Ζ και το 33% των millennials θα κάνουν BNPL πληρωμές το 2022, σε αντίθεση με το 20% της Γενιάς Χ και το 9,4% των baby boomers.

  • To 57% των εμπόρων θα ενσωματώσει ψηφιακά πορτοφόλια
  • Το 60% των εμπόρων θα ενσωματώσει το BNPL μέσα στο 2022
  • Το 55% των εμπόρων σχεδιάζει πληρωμές με QR κωδικό
  • Το 49% θα δέχεται ψηφιακή τιμολόγηση

2. Πρωτότυπη Διαμόρφωση & Scrolling

Αλλαγή Κατεύθυνσης Scrolling

Το 2009, το 75% των προβολών μιας σελίδας περιοριζόταν μέχρι το πάνω μέρος της. Σήμερα, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 57%. Το scroll down είναι μια συνήθεια εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς αλλάζουν οι απαιτήσεις και οι επιθυμίες των καταναλωτών, για να διατηρείται η επιθυμία των χρηστών να κάνουν scroll σε μια ιστοσελίδα, η διαμόρφωσή της πρέπει να αλλάζει, ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον!

Με στόχο να προκαλέσουν τους χρήστες να κάνουν scroll στη σελίδα, βλέπουμε, πλέον, πιο δημιουργικές διαμορφώσεις στην κατασκευή eshop, που προκαλούν έκπληξη στους χρήστες και τους ενθαρρύνουν να τις εξερευνήσουν. Η επανεμφάνιση του οριζόντιου scrolling είναι είδος πρώτης ανάγκης για ιστοσελίδες και εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου.

3. Κατακόρυφα Μενού

Για δεκαετίες, όλοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οριζόντια μενού στις ιστοσελίδες τους. Αυτό αλλάζει μαζικά, καθώς το 65% των χρηστών μπαίνει στις ιστοσελίδες μέσω των κινητών τηλεφώνων. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό εμπορικών ιστοσελίδων άλλαξε το μενού κατακόρυφα.

Μέσω πρωτότυπων διαμορφώσεων, οι κορυφαίες επιχειρήσεις σπάνε το κατεστημένο και παρουσιάζουν νέες εμπειρίες στο καταναλωτικό τους κοινό. Όταν αυτές εκτελούνται σωστά, έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένα ποσοστά σύνδεσης, για μεγαλύτερο διάστημα και καλύτερη σύνδεση με το εμπορικό σήμα.

4. Απλότητα Παρουσίασης (Μινιμαλισμός)

Γνωρίζετε το ρητό «όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο». Η λιτή ή αλλιώς μινιμαλιστική διακόσμηση επιτρέπει στην ιστοσελίδα να παρουσιάζει τα προϊόντα της πιο αποτελεσματικά! Σκεφτείτε την απλότητα των φωτογραφιών των προϊόντων της Apple και των διαφημιστικών καμπανιών της Google. Σκόπιμα επιλέγονται τα λευκά backgrounds και η ουδετερότητα των χρωμάτων.

Η υιοθέτηση του μινιμαλισμού στην εμπειρία του χρήστη επιδιώκει να την απλοποιήσει ακόμη περισσότερο. Όταν ο χώρος είναι μαζεμένος σε ενθαρρύνει να εστιάσεις σε ένα σημείο τη φορά. Η απλοποιημένη εμπειρία χρήστη είναι μια ανάσα δροσιάς συγκριτικά με τις υπερφορτωμένες σελίδες, με μπερδεμένο μενού. Η κατασκευή ιστοσελίδων και eshop, με μινιμαλιστικό σχεδιασμό, θα τις εκτοξεύσει στα ύψη.

5. Chatbots

Τα Chatbots είναι μια λειτουργία που εξυπηρετεί τους καταναλωτές να λύσουν οποιαδήποτε απορία τους μέσω αυτοματοποιημένων απαντήσεων. Είναι ακριβώς σαν τη βοήθεια που παρέχει ένας πωλητής σε φυσικό κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η σύγχυση του καταναλωτή στην προσπάθειά του να βρει αυτό που επιθυμεί.

Σε τι εξυπηρετούν τα Chatbots:

  • Δίνουν άμεσα απαντήσεις σε ερωτήσεις καταναλωτών.
  • Επιλύουν προβλήματα/παράπονα.
  • Δίνουν λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήματα.
  • Συνδέουν τον καταναλωτή με εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών.


Με την αυτοματοποίηση των συνομιλιών εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα και επιτρέπετε στους χρήστες να μοιράζονται τις πληροφορίες που απαιτούνται για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Ωστόσο, τα Chatbots δεν είναι βολικά μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για την επιχείρησή σας. Η αυτοματοποίηση των βασικών διαδικασιών είναι ένας τρόπος να παραμείνετε ανταγωνιστικοί.

6. Backgrounds με Αίσθηση

Άλλη μία τάση του οπτικού σχεδιασμού, που συμπληρώνει τα στοιχεία του μινιμαλισμού, είναι η επανεμφάνιση των φόντων με απαλή υφή, με άλλα λόγια ο σκευομορφισμός. Η απαλή υφή και τα μοτίβα που μιμούνται την καθημερινή ζωή δημιουργούν στους καταναλωτές μια πιο οικεία αίσθηση στην διαδικτυακή εμπειρία.

Το 2022, αναμένουμε να δούμε περισσότερες eCommerce ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν τέτοια μοτίβα στο σχεδιασμό τους, για να τους δώσουν μια νέα πνοή. Το 2010, με την εμφάνιση αυτής της τάσης, καθιερώθηκαν λεπτές και απαλές υφές στα φόντο, σε αντίθεση με τις μη εκλεπτυσμένες των προηγούμενων χρόνων.

7. Sticky Elements και Buttons

Επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω των smartphone τους, είναι απαραίτητες οι μετατροπές των ιστοσελίδων για να ενημερώνουν την responsive εμπειρία τους.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, βλέπουμε όλο και περισσότερες ιστοσελίδες να ενσωματώνουν χαρακτηριστικά εφαρμογών πιο προσιτών σε κινητές συσκευές. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι καταναλωτές περνούν το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού τους χρόνου στα social media, όπως το Facebook και το Instagram, μέσω κάποιας κινητής συσκευής.

Κάντε την ιστοσελίδα σας πιο catchy και φιλική προς τον χρήστη:

  • Χρησιμοποιήστε sticky elements, για να οδηγήσετε το χρήστη στη μετατροπή που επιθυμείτε.
  • Κάντε μεγαλύτερα τα CTA (Call to Action) κουμπιά, ώστε να είναι ευκολότερο για τους χρήστες να κάνουν click.
  • Χρησιμοποιήστε οριζόντια καρουζέλ στον κατάλογο προϊόντων, για να είναι μικρότερο το μήκος της σελίδας.

8. Virtual Reality Φωτογραφίες Προϊόντων

Είναι πολύ σημαντικό να βελτιώνουμε την αντίληψη του πελάτη για το προϊόν που τον ενδιαφέρει, με οπτικό και ακουστικό τρόπο. Αυτή η νέα τάση του διαδικτύου αυξάνει τον μέσο χρόνο που ξοδεύει ένας καταναλωτής στη σελίδα του προϊόντος, βελτιώνοντας την εμπειρία του.

Χαρακτηριστικά αυτής της τάσης είναι τα εξής:

  • Εικονική δοκιμή: εξυπηρετεί τους καταναλωτές να δουν το πως θα φαίνονται, π.χ. τα νέα ρούχα πάνω τους, με τη βοήθεια ψηφιακής κούκλας.
  • Προεπισκοπήσεις: οι καταναλωτές θέλουν να ενημερώνονται λεπτομερώς για το προϊόν που επιθυμούν πριν το αγοράσουν.


Η Virtual Reality (VR) τάση σχεδιασμού του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ένα βασικό στοιχείο που επηρεάζει την εμπειρία του χρήστη. Είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει.

9. Καθυστέρηση Φόρτωσης Πόρων (Lazy Loading)

Tο Lazy Loading είναι μία τεχνική που θα μείνει και πέρα από το 2022. Είναι η τεχνική καθυστέρησης φόρτωσης πόρων, μέχρι πραγματικά να τους χρειαστεί ο χρήστης, βελτιώνοντας την απόδοση και εξοικονομώντας χρόνο. Επειδή, πλέον, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα εφέ, είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής τέτοιων στρατηγικών στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Το Lazy Loading χρησιμοποιείται όλο και πιο ευρέως και είναι πολύ δημοφιλές στα social media αλλά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που κάνουν scroll down.

Βάσει μελετών, πολλοί επισκέπτες ιστοσελίδων δεν κάνουν scrolling μέχρι το τέλος της σελίδας. Έτσι, γιατί να φορτώνουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο αυξάνοντας το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας;

10. Micro-animations & Micro-αλληλεπιδράσεις

Με τον τόσο πολύ χρόνο που αφιερώνεται στο διαδίκτυο, η εμπειρία των χρηστών στο ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να γίνεται πιο διαδραστική. Έτσι, η ανάγκη για micro-animations και micro-αλληλεπιδράσεις είναι επιτακτική.

Micro-αλληλεπιδράσεις, λοιπόν, είναι μικρές κινούμενες εικόνες που προκαλούν το ενδιαφέρον στους χρήστες.

Παραδείγματα micro-αλληλεπιδράσεων:

  • Ένας σύνδεσμος να αλλάζει χρώμα όταν το ποντίκι περνάει από πάνω.
  • Το κουμπί να δονείται όταν κάνει click ο χρήστης.
  • Να μεγαλώνει η εικόνα όταν το ποντίκι περνάει από πάνω της.


Όπως καταλαβαίνετε, τα micro-animations είναι μικρά εφέ που κάνουν τη διαφορά. Τα micro-animations είναι πολύ χρήσιμα, καθώς κλέβουν την προσοχή του χρήστη μέχρι η ιστοσελίδα να φορτώσει.

Παραδείγματα micro-animation:

  • Η κίνηση κατά τη φόρτωση μιας σελίδας.
  • Η κίνηση της μπάρας φόρτωσης που γεμίζει μετά από ένα click.
  • Εικόνα ενός καλαθιού που κινείται κάθε φορά που προσθέτετε κάτι μέσα.


Ο συνδυασμός αυτών των δύο κάνει την εμπειρία του καταναλωτή πιο διαδραστική και τον επιβεβαιώνει ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί και ανταποκρίνεται, κάνοντας πιθανό το ενδεχόμενο να την επισκεφτεί ξανά. Η χρήση αυτών των δύο στην κατασκευή eshop θα επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα!

Θέλετε να Μάθετε Περισσότερα;

Αν διαβάζοντας, συνειδητοποιήσατε ότι έχετε καιρό να ασχοληθείτε με τις αλλαγές της ιστοσελίδας σας και φοβάστε ότι δεν είστε ανταγωνιστικοί, βρίσκετε στο σωστό μέρος!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2610 525 411 για να δείτε πώς, από κάποιες αλλαγές, θα επωφεληθείτε προσελκύοντας περισσότερους πελάτες, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις σας.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Γράφει ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος δραστηριοποιείται στο χώρο του web design. Ως έμπειρος designer ασχολείται με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων, την υπόδειξη αλλαγών στον σχεδιασμό ιστοσελίδων αλλά και τον σχεδιασμό λογότυπου νέων επιχειρήσεων. Ασχολείται επίσης με θέματα που αφορούν τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και την επιδιόρθωση θεμάτων αλλά και την διαχείρηση των social media. Τέλος, δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες στο Google Ads, για την άμεση διαφήμιση ιστοσελίδων.

Βοηθάμε επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν στο ανταγωνιστικό χώρο του διαδικτύου.

Αύξηση επισκεψιμότητας σε 6 εβδομάδες!
+ 0 %
Σε 3-12 μήνες στην πρώτη σελίδα της Google
0 %
Αύξηση πωλήσεων σε 12 μήνες!
0 %
Αύξηση επισκεψιμότητας με UX/UI Design
+ 0 %

Οι συνεργασίες αρχίζουν με την επικοινωνία

698 390 6304
sales@topsearch.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί ΑΠΟΔΟΧΗ, συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies.