Κατασκευή Ιστοσελίδων από 200€ μόνο!

TopSearch Logo

Γιατί Είναι Σημαντικό το HTML Sitemap

Όταν πρόκειται για καινούριες ιστοσελίδες, η πρόσβαση σε κάθε σελίδα του ιστοτόπου είναι εύκολη. Ωστόσο, όταν προστίθενται όλο και περισσότερες σελίδες δημιουργείται η ανάγκη κατασκευής μιας λίστας που θα συγκεντρώνει τις σελίδες σε κατηγορίες. Σε αυτό βοηθάει το HTML sitemap.

Ένα HTML sitemap βοηθάει όχι μόνο τους χρήστες, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης και τους διαχειριστές μιας ιστοσελίδας, ώστε να περιηγηθούν εύκολα στις σημαντικές της σελίδες. Λειτουργεί όπως το xml sitemap, για τη διευκόλυνση των μηχανών αναζήτησης, στοχεύοντας, όμως, περισσότερο στη διευκόλυνση των επισκεπτών. Παράλληλα, όμως, παρέχει σημαντικά οφέλη και ως προς το SEO.

Ας δούμε, όμως, λεπτομερέστερα τι είναι το HTML sitemap, ποιες είναι οι βασικές του διαφορές με το xml sitemap και πως ενισχύει το SEO.

html sitemap

Τι είναι το HTML sitemap

Πλέον, κατά την κατασκευή ιστοσελίδων, το sitemap αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία. Μέσω αυτού βελτιστοποιείτε την ιστοσελίδα σας, καθώς αποτελεί τον σκελετό πάνω στον οποίο χτίζεται και δίνετε τη δυνατότητα στα bots να ελέγχουν τη δραστηριότητά της.

Για να σταθεί αλώβητη η ιστοσελίδα σας στον διαδικτυακό ανταγωνισμό, η βελτιστοποίηση (SEO) είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όταν δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (SERPs) δύσκολα σας βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι ή και καθόλου.

Πως βοηθάει τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων

Το HTML sitemap βοηθάει και τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να χειριστούν και να βελτιώσουν την ιστοσελίδα τους. Μέσω αυτού μπορούν να παρακολουθούν το περιεχόμενο, καθώς και να ιεραρχούν τις σελίδες της ιστοσελίδας. Επιπλέον οφέλη που τους παρέχει το HTML sitemap είναι:

  • Ευκαιρία τοποθέτησης internal links.
  • Γρήγορη ευρετηρίαση περιεχομένου.
  • Εντοπισμός κενών σημείων σε κατηγορίες.

Πως βοηθάει τους χρήστες

Όπως είπαμε προηγουμένως, το HTML sitemap βοηθάει όχι μόνο το SEO, αλλά και τους χρήστες. Έχοντας συγκεντρωμένα τα URL, η ιστοσελίδα σας γίνεται πιο χρηστική και κατανοητή σε αυτούς που θέλουν να την εξερευνήσουν. Ένα sitemap βοηθάει τους χρήστες καθώς:

  • Παρέχει βελτιωμένη πλοήγηση στον ιστότοπο.
  • Αποτελεί σημείο αναφοράς για σημαντικές σελίδες.
  • Βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της ιστοσελίδας.
  • Βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν σχετικό περιεχόμενο.

Δημιουργία sitemap με plugin ή χειροκίνητα

Όταν έρχεται η στιγμή της απόφασης για το πως να δημιουργήσετε ένα HTML sitemap, πρέπει να σκεφτείτε κάποιες παραμέτρους.

Για δυναμικές ιστοσελίδες που έχουν πολλές σελίδες, διαφόρων κατηγοριών, η δημιουργία sitemap με plugin της CMS πλατφόρμας που χρησιμοποιούν, είναι η καλύτερη επιλογή. Με το plugin το HTML sitemap θα ενημερώνεται αυτόματα σε κάθε αλλαγή.

Για μικρότερες ιστοσελίδες, που δεν εμφανίζουν μεγάλες μεταβολές ως προς τις κατηγορίες τους, η δημιουργία ενός HTML sitemap χειροκίνητα, είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Επομένως, οι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο δημιουργίας sitemap είναι:

  • Το μέγεθος της ιστοσελίδας και ο αριθμός των σελίδων της.
  • Η συχνότητα αλλαγών στις κατηγορίες.

Με απλά λόγια το HTML sitemap

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι το HTML sitemap είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που βελτιώνει την on-page εμπειρία των χρηστών και κάνει ευκολότερη την ανίχνευση ιστοσελίδων. Είναι ένα εργαλείο που μπορείτε εύκολα και μόνοι να το συντηρείτε, για να βοηθάτε τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης να πλοηγούνται στις σημαντικές σελίδες σας.

Σε συνδυασμό με ένα καλά ενημερωμένο xml sitemap μπορείτε να ενισχύσετε πολύ την ιστοσελίδα σας, καθώς θα την κάνετε εύκολα ορατή στις μηχανές αναζήτησης. Δώστε βάση στο SEO και στην χαρτογράφηση της ιστοσελίδας σας και απολαύστε τις απολαβές που θα σας προσφέρει!

Επικοινωνήστε μαζί μας αν χρειάζεστε βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα στο blog.

Γράφει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος δραστηριοποιείται στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής μάρκετινγκ από το 2007 και συνεργάζεται με μικρούς και μεγάλους πελάτες. Η εμπειρία του στην προώθηση ιστοσελίδων προσφέρει μια προσέγγιση βασισμένη σε δεδομένα σε κάθε στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ που αναπτύσσει. Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος έχει εμπειρία στη διαφήμιση Pay Per Click, τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, την κατασκευή ιστοσελίδων, τη δοκιμή AB, τη βελτιστοποίηση μετατροπής και την διαχείριση Social Media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Start with an Idea
Σχετικά με την TopSearch

Η TopSearch, με χρόνια εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων, προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Share This Post
Έχετε κάποια απορία;
698 390 6304

Βοηθάμε επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν στο ανταγωνιστικό χώρο του διαδικτύου.

Αύξηση επισκεψιμότητας σε 6 εβδομάδες!
+ 0 %
Σε 3-12 μήνες στην πρώτη σελίδα της Google
0 %
Αύξηση πωλήσεων σε 12 μήνες!
0 %
Αύξηση επισκεψιμότητας με UX/UI Design
+ 0 %

Οι συνεργασίες αρχίζουν με την επικοινωνία

698 390 6304
sales@topsearch.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί ΑΠΟΔΟΧΗ, συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies.