Κατασκευή Ιστοσελίδων από 200€ μόνο!

TopSearch Logo

Τι είναι το xml sitemap και πώς ενισχύει το SEO

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο το xml sitemap είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των ιστοσελίδων. Μέσω αυτού αποθηκεύονται και μεταδίδονται στο διαδίκτυο δεδομένα, τα οποία δείχνουν πόσο ενεργή είναι μια ιστοσελίδα. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει το xml sitemap.

Το xml sitemap υπολογίζεται ως στρατηγική SEO που, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μεγιστοποιεί τα οφέλη μιας ιστοσελίδας και κατά συνέπεια μιας επιχείρησης. Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα όσον αφορά το xml sitemap και πως ενισχύει το SEO της ιστοσελίδας σας.

Τι είναι το sitemap

Το xml sitemap είναι απαραίτητο εργαλείο ενίσχυσης των ιστοσελίδων και είναι ορατό μόνο από τις μηχανές αναζήτησης. Πληροφορούν σχετικά με την προσθήκη καινούριου περιεχομένου και πόσο συχνά τροποποιείται το περιεχόμενο μιας σελίδας.

Είναι, ουσιαστικά, μια συλλογή URL που ενημερώνει τα bot για την δραστηριότητα μιας ιστοσελίδας. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την τελευταία ημερομηνία αλλαγής, τη συχνότητα με την οποία ενημερώνεται, καθώς και τη προτεραιότητα των URL.

Τι είναι το sitemap

Πως το sitemap ενισχύει την ιστοσελίδα σας

Πλέον, κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, το sitemap αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία. Μέσω αυτού βελτιστοποιείτε την ιστοσελίδα σας, καθώς αποτελεί τον σκελετό πάνω στον οποίο χτίζεται και δίνετε τη δυνατότητα στα bots να ελέγχουν τη δραστηριότητά της.

Για να σταθεί αλώβητη η ιστοσελίδα σας στον διαδικτυακό ανταγωνισμό, η βελτιστοποίηση (SEO) είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όταν δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (SERPs) δύσκολα σας βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι ή και καθόλου.

Ακόμα και αν η ιστοσελίδα σας έχει καλές επιδόσεις, η δημιουργία ενός xml sitemap, λοιπόν, είναι απαραίτητη να γίνει, για την περαιτέρω ενίσχυσή της.

Με τη δημιουργία xml sitemap συμβάλλετε στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας και έτσι τα bots ανιχνεύουν και εμφανίζουν στα SERPs τις σελίδες σας. Κατά συνέπεια, η Google ανακαλύπτει την ιστοσελίδα σας εύκολα και γρηγορότερα. Είναι απαραίτητο ειδικά για καινούριες ιστοσελίδες, καθώς χωρίς xml sitemap, η Google χρειάζεται περίπου 4 μήνες να τις ανακαλύψει.

Πως βοηθάει το xml sitemap στο web crawling

Το xml sitemap αποτελεί τεχνικό κομμάτι του SEO. Μέσω των URL που περιλαμβάνουν, εξασφαλίζετε την αποτελεσματική ανίχνευση και ευρετηρίαση της ιστοσελίδας σας από τις μηχανές αναζήτησης.

Τα bot, μέσω της αναζήτησης, ανιχνεύουν κατάλληλες ιστοσελίδες και τους υπερσυνδέσμους, που βρίσκονται σε αυτές, και στη συνέχεια εντοπίζουν κάθε σχετικό υλικό. Έτσι, εκμεταλλεύονται τα xml sitemap και εμφανίζουν τα σχετικά αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι η Google έχει επεξεργαστεί το sitemap σας και έχει ευρετηριάσει τις URL διευθύνσεις. Με αυτό τον τρόπο, οι σελίδες σας θα είναι ορατές στους χρήστες στο διαδίκτυο.

Αρκεί μόνο του το SEO;

Για να έχετε μια εξέχουσα θέση στη διαδικτυακή αγορά, το SEO είναι απαραίτητο για να ξεπεράσετε τους ανταγωνιστές σας. Με σωστές στρατηγικές SEO η ιστοσελίδα σας θα παίρνει υψηλές κατατάξεις. Ο συνδυασμός SEO και xml sitemap έχει γίνει μια κοινή πρακτική για τον σκοπό αυτό.

Στο xml sitemap υποβάλλετε ακριβείς πληροφορίες για τις σελίδες που θα αναζητήσουν οι μηχανές αναζήτησης. Συμπεριλάβετε τις σελίδες ιεραρχικά και κατά προτεραιότητα περιεχομένου στην ιστοσελίδας σας. Μαζί με επιπλέον πληροφορίες, όπως στόχευση σε λέξεις-κλειδιά, θα βοηθήσετε τα bots να σας ανιχνεύσουν ευκολότερα σε κάθε αναζήτηση.

Αρκεί το SEO

Πλεονεκτήματα ενός XML Sitemap

Με το xml sitemap βοηθάτε τις μηχανές αναζήτησης να βρίσκουν σελίδες σας που δεν θα μπορούσαν εύκολα να βρουν.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο sitemap, ιεραρχικά, τις πιο σημαντικές σελίδες του ιστοτόπου σας. Με αυτό τον τρόπο, δίνετε τη δυνατότητα στα bots να τις εμφανίζουν στους χρήστες.

Έτσι, με ένα αποτελεσματικό xml sitemap βοηθάτε την εύρεση της ιστοσελίδας σας από την Google, ειδικά αν η ιστοσελίδα:

  • Είναι καινούρια, με λίγα external links.
  • Έχει πολύπλοκη δομή.
  • Έχει δυναμικές σελίδες.
  • Έχει αρχειοθετημένο περιεχόμενο.

Δημιουργία XML Sitemap στο WordPrerss με το Yoast

Το yoast SEO, προσθετό στην πλατφόρμα του WordPress είναι ιδανικό για τη δημιουργία xml sitemap της ιστοσελίδας σας. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο xml sitemap να δημιουργείται αυτόματα.

Εσείς απλά πρέπει να το προσαρμόσετε στα θέλω σας, ώστε να περιλαμβάνει τα URL που θέλετε να εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης. Άλλο ένα θετικό, που παρέχει, είναι η προσθήκη ημερομηνίας κάθε τελευταίας τροποποίησης. Έτσι, βοηθάτε τις μηχανές αναζήτησης να διακρίνουν τι είναι καινούριο και τι παλιό.

Επιπλέον, παρέχει μια προεπιλεγμένη λίστα σελίδων που δεν πρέπει να εμφανίζονται στο sitemap. Ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα να την διαμορφώσετε όπως εσείς θέλετε. URL σελίδων που πρέπει να αποκλείσετε είναι αυτών με αδύναμο περιεχόμενο ή αυτών που εμφανίζονται σε περισσότερες διευθύνσεις URL.

Φυσικά, όλα αυτά είναι ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων που σας παρέχει το xml sitemap του yoast SEO.

Ασχοληθείτε με το δικό σας xml sitemap

Όπως καταλάβατε, το βελτιστοποιημένο xml sitemap είναι απαραίτητο για την εύκολη αναζήτηση των σελίδων της ιστοσελίδας σας. Έτσι, κερδίζετε έδαφος στον διαδικτυακό χώρο και αυξάνετε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις σας.

Είτε έχετε ήδη sitemap στην ιστοσελίδα σας είτε όχι, καλό είναι να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό του, αλλά και με τη διαρκή βελτιστοποίησή του. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο που δεν πρέπει να παραβλέψετε. Μαζί με το SEO, η ιστοσελίδα σας θα εμφανίζεται ευκολότερα στις, σχετικές με το περιεχόμενό της, αναζητήσεις.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν χρειάζεστε βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα στο blog.

Ραφαήλ Αρνιακός

Γράφει ο Ραφαήλ Αρνιακός

Ο Ραφαήλ Αρνιακός δραστηριοποιείται στον χώρο του web editing και ασχολείται με την τεχνική υποστήριξη των ιστοσελίδων για την υψηλότερη κατάταξή τους στα οργανικά αποτελέσματα. Επιδιορθώνει αποτελεσματικά θέματα που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την βελτιστοποίηση εικόνων μέσω Photoshop.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Start with an Idea
Σχετικά με την TopSearch

Η TopSearch, με χρόνια εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων, προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Share This Post
Έχετε κάποια απορία;
698 390 6304

Βοηθάμε επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν στο ανταγωνιστικό χώρο του διαδικτύου.

Αύξηση επισκεψιμότητας σε 6 εβδομάδες!
+ 0 %
Σε 3-12 μήνες στην πρώτη σελίδα της Google
0 %
Αύξηση πωλήσεων σε 12 μήνες!
0 %
Αύξηση επισκεψιμότητας με UX/UI Design
+ 0 %

Οι συνεργασίες αρχίζουν με την επικοινωνία

698 390 6304
sales@topsearch.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί ΑΠΟΔΟΧΗ, συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies.