Κατασκευή Ιστοσελίδων από 200€ μόνο!

TopSearch Logo

Ταχύτητα Φόρτωσης Ιστοσελίδας

Σημασία και πως να τη βελτιώσετε.

Τρόποι Βελτίωσης Ταχύτητας της Ιστοσελίδας σας
Ταχύτητα Φόρτωσης Ιστοσελίδας

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο SEO (Search Engine Optimization) είναι η ταχύτητα της ιστοσελίδας. Πολλοί δεν γνωρίζουν τους παράγοντες που την επηρεάζουν και έτσι δυσκολεύονται να τη βελτιώσουν.

Είναι πολύ σημαντικό οι ιστοσελίδες να φορτώνουν γρήγορα για να βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν υψηλότερες κατατάξεις στα οργανικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας, καθώς επίσης θα αναφέρουμε τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσετε την ταχύτητα της δικής σας ιστοσελίδας.

Συνοπτικά, η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας αναφέρεται στο πόσο γρήγορα θα φορτώσει το περιεχόμενό της.

Η ταχύτητα φόρτωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Πόσα αρχεία (βίντεο, εικόνες) περιλαμβάνει η ιστοσελίδα.
  • Τι επιπλέον πρόσθετα είναι εγκατεστημένα στην ιστοσελίδα.


Αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν όχι μόνο την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας αλλά και την εμπειρία του χρήστη. Επειδή οι επισκέπτες αποφεύγουν σελίδες με αργή φόρτωση, είναι σημαντικό να βελτιώνετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Γιατί είναι σημαντικό να είναι γρήγορη μια ιστοσελίδα

Οι φράσεις «κάθε δευτερόλεπτο μετράει» και «ο χρόνος είναι χρήμα» περιγράφουν ακριβώς τη σημαντικότητα της ταχύτητας φόρτωσης ιστοσελίδων. Έρευνα της Google έδειξε ότι η αύξηση του χρόνου φόρτωσης μιας ιστοσελίδας από ένα έως τρία δευτερόλεπτα αυξάνει την πιθανότητα ο επισκέπτης να φύγει.

Εάν δε, η φόρτωση χρειαστεί πάνω από πέντε δευτερόλεπτα η πιθανότητα απόρριψης αγγίζει και το 90%.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η αργή φόρτωση μιας ιστοσελίδας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα:

  • Απώλεια πιθανών πελατών.
  • Λανθασμένη εντύπωση για αντιεπαγγελματισμό και αναξιοπιστία της εταιρείας σας.
  • Χαμηλότερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα της Google.


Άρα, μια αργή ιστοσελίδα θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων.

Από την άλλη πλευρά, αν η ταχύτητα της ιστοσελίδας πέσει κάτω από τρία δευτερόλεπτα θα δείτε άμεσα αποτελέσματα όπως:

  • Μείωση των επισκεπτών που μπαίνουν σε μια ιστοσελίδα και φεύγουν χωρίς να έχουν κάνει κάτι (bounce rate).
  • Αύξηση προβολών της ιστοσελίδας και κατά συνέπεια και των προϊόντων και των παροχών της.
  • Αύξηση της αξιοπιστίας της εταιρείας.
  • Υψηλότερη θέση στα οργανικά αποτελέσματα της Google.


Έτσι, με την γρήγορη ταχύτητα της ιστοσελίδας σας οι επισκέπτες θα περάσουν περισσότερο χρόνο αναζητώντας τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να προβούν σε αγορά.

Πώς να μετρήσετε τη ταχύτητα της ιστοσελίδας σας

Υπάρχουν αρκετά εργαλεία με τα οποία μπορείτε να μετρήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας. Κάποιες αξιόπιστες επιλογές είναι το Google PageSpeed Insights, το Pingdom Website Speed Test και το GTmetrix.

Με το Google PageSpeed Insights μπορείτε να δείτε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας τόσο από επιτραπέζια όσο και από κινητή συσκευή.

Για να χρησιμοποιήσετε το Google PageSpeed Insights απλώς εισάγετε το URL της ιστοσελίδας σας στο πεδίο κειμένου και πατάτε το κουμπί Ανάλυση. Με αυτόν τον τρόπο θα αναλύσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και θα τη βαθμολογήσει σε κλίμακα του 100. Παράλληλα προσφέρει και τρόπους βελτίωσης της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας.

website speed topsearch

Συχνά λάθη και τρόποι βελτίωσης

Δώστε μεγάλη σημασία στον πάροχο φιλοξενίας

Ο πάροχος φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της online παρουσίας σας, καθώς επηρεάζει την αξιοπιστία, την απόδοση και την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας με καλή τεχνική υποστήριξη και ανταγωνιστικές τιμές.

Ο πάροχος πρέπει να εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την απόδοση της ιστοσελίδας σας, να παρέχει αξιόπιστα μέσα ασφάλειας για να προστατεύει τα δεδομένα του site σας και να προσφέρει επαρκή χώρο αποθήκευσης και bandwidth.

Παρόλο που ο πάροχος φιλοξενίας μπορεί να μοιράζεται τις υπηρεσίες του με αρκετούς άλλους χρήστες, θα πρέπει να εξασφαλίζει επαρκή χωρητικότητα στο server και να μην επηρεάζεται από τον όγκο της κίνησης ή από την επιβάρυνση των άλλων sites που φιλοξενεί. Έτσι, θα μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας και να μεγιστοποιήσετε την επίδοση του site σας.

Βελτιστοποίηση εικόνων

Για να έχει επιτυχία μια ιστοσελίδα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι εικόνες. Ιστοσελίδες που είναι όμορφα διαμορφωμένες, με ωραίες εικόνες κερδίζουν πιο εύκολα τους χρήστες που τις επισκέπτονται. Ωστόσο, οι εικόνες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Ένας εύκολος τρόπος να αποφύγετε τη μείωση της ταχύτητα της ιστοσελίδας σας ανεβάζοντας εικόνες είναι, πριν τις ανεβάσετε, να τις αποσυμπιέσετε και να τις βελτιστοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το «βάρος» που καλείται να σηκώσει η ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα να βελτιώσετε την ταχύτητα χωρίς να αλλοιωθεί η μορφή των εικόνων.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία μέσω των οποίων μπορείτε να αποσυμπιέσετε και να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι το Photoshop, το WP Smush, το tinypng.com και το Attrock. Με αυτά τα εργαλεία μπορείτε εύκολα να αλλάξετε το μέγεθος της εικόνας και να τη συμπιέσετε, χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητά της.

Βελτιστοποίηση κώδικα

Η αφαίρεση περιττών αρχείων και η βελτιστοποίηση των χρήσιμων, συμβάλλει στην βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης των ιστοσελίδων. Με την απλοποίηση κωδικών JavaScript και HTML αφαιρούνται περιττά στοιχεία απελευθερώνοντας χώρο.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο κώδικας γίνεται πιο καθαρός και βοηθάει στην μείωση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Επειδή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, υπάρχουν κάποια πρόσθετα (για WordPress ιστοσελίδες) που μπορούν να κάνουν τη δουλειά για εσάς, το Wp Rocket και το Autoptimize. Και τα δύο plugins προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία ρυθμίσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε εύκολα τον κώδικά σας.

Με αυτό τον τρόπο η ιστοσελίδα σας θα «τρέχει», καθώς θα μειωθεί η ταχύτητα φόρτωσής της, με αποτέλεσμα να αυξήσετε το γόητρο και την αξιοπιστία σας, αυξάνοντας παράλληλα και τις πωλήσεις σας.

Αφαιρέστε πρόσθετα που δεν σας χρειάζονται

Τα πρόσθετα πολλές φορές μπορούν να σας πιάνουν σημαντικό χώρο, μειώνοντας παράλληλα την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Ένα καλό πρώτο βήμα που έχετε να κάνετε είναι να καθαρίσετε την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε από περιττά πρόσθετα. Όσα δεν ανταποκρίνονται πια στις ανάγκες σας δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης στη σελίδα σας.

Χρειάζεστε Βοήθεια;

Αν έχετε παρατηρήσει πως η ιστοσελίδα σας αργεί και δεν βλέπετε να έχετε την ίδια επισκεψιμότητα και πωλήσεις με το παρελθόν, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με την βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Αν θέλετε να κάνετε την ιστοσελίδα σας να πετάει, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2610 525 411. Θα σας δώσουμε τη λύση!

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Γράφει ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος δραστηριοποιείται στο χώρο του web design. Ως έμπειρος designer ασχολείται με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων, την υπόδειξη αλλαγών στον σχεδιασμό ιστοσελίδων αλλά και τον σχεδιασμό λογότυπου νέων επιχειρήσεων. Ασχολείται επίσης με θέματα που αφορούν τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και την επιδιόρθωση θεμάτων αλλά και την διαχείρηση των social media. Τέλος, δημιουργεί διαφημιστικές καμπάνιες στο Google Ads, για την άμεση διαφήμιση ιστοσελίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Start with an Idea
Σχετικά με την TopSearch

Η TopSearch, με χρόνια εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων, προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Share This Post
Έχετε κάποια απορία;
698 390 6304

Βοηθάμε επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν στο ανταγωνιστικό χώρο του διαδικτύου.

Αύξηση επισκεψιμότητας σε 6 εβδομάδες!
+ 0 %
Σε 3-12 μήνες στην πρώτη σελίδα της Google
0 %
Αύξηση πωλήσεων σε 12 μήνες!
0 %
Αύξηση επισκεψιμότητας με UX/UI Design
+ 0 %

Οι συνεργασίες αρχίζουν με την επικοινωνία

698 390 6304
sales@topsearch.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί ΑΠΟΔΟΧΗ, συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies.